Julbord

Från första adventshelgen t o m sista adventshelgen dukar vi alltid upp vårt genuina julbord. Det är lagat helt från grunden utan halvfabrikat (förutom prinskorven där vi väljer den bästa och rökigaste vi kan hitta). Vi använder oss i största möjliga mån av gotländska råvaror och ser till att allt det klassiska som man vill ha till julbordet finns med och tillagas på högsta nivå. Detta kombinerar vi med en hel del nya anrättningar som vi tycker är spännande, nyskapande samt passande för säsongen. Vi använder oss bl. a av mycket hjort som vi köper från Kyrkebys i Hangvar på norra Gotland. Av hjorten gör vi paté, pastej, rökt hjärta, rökt stek, köttbullar mm. Självklart rimmar vi och röker vårt kött själva! Detta gör att vårt julbord sticker ut och gör det högst personligt. De som kommer hit och upplever vårt julbord brukar inte bli besvikna.

Vi utför även cateringuppdrag av olika storlekar på julbordet.

 

JULBORD ROSENGÅRDEN 2017

På bordet vid ankomst: Friterad grönkål

Sill och strömming

Inlagd sill

Gotländsk raps- och senapssill

Chiligremolata- sill

Citrussill / kanel

Rödbetssill / kummin / rosmarin / citron

Sojasill / wasabi / kapris / charlotten / persilja

Matjessill / sikrom / gräddfil / rödlök / gräslök

Stekt inlagd strömming

Ramslöksgravad strömming

Kräftströmming

Sillsallad / ingefära / lime / granatäpple / mynta

Gubbröra

Dillkokt potatis

 

Fisk och skaldjur

Gravad lax

Kallrökt lax

Ägghalvor / Skagenröra

Rökt torsk / krämig grönkål / pepparrot / syrad rödlök

Inkokt lax / citron / mynta / fläder

Fisk- och skaldjursmousselin / ramslöksgremolata

Bakad röding / fänkål / dill / citronette / löjrom

 

Sallader

Caprese

Krämig rödbetssallad

Rostade rödbetor / valnötter / Stafva covré / fikon / rucola

Saffransbakad fänkål / päron / valnötter / ädelost / vattenkrasse

Rostade & marinerade sydfranska grönsaker

 

Kallskuret

Julskinka- Gotland

Fårfiol- Graute gård

Lammsalami- Gutechark

Rödvinssalami- Gutechark

Femmarkerkorv- Gutechark

Kalkonpastrami- Graute gård

Grovkornig gotländsk hjortleverpastej

Sylta på oxsvans / rökt sidfläsk / backtimjan

Hjortpaté (Kyrkebys – Hangvar) / tryffel från Häftings

Rökt innanlår från Ejmunds / tryffelemulsion / sandarve

Rökt kronhjortshjärta (Kyrkebys – Hangvar)

 

Småvarmt

Hjort Köttbullar

Prinskorv

Soyaglacerade baby back ribs

Janssons frestelse

Kokt julkorv- Gutechark

Rödkål

Dillkokt potatis

 

Dessert och godis

Saffranspannkaka

Ris á la Malta

Pepparkakspanacotta

Glögginkokta päron

Fruktsallad / fläderblom / citron

Ostbricka- Comté / Stilton / Brie de meaux

Brownie

Rommarinerade sensommarbär

Äppelkaka

Vaniljsås

Saltat choklad bräck

Skuren marmelad- varierande smaker

Jordgubbssås

Vispad grädde

Rårörda salmbär

Chokladtryfflar- apelsin / rom / havssalt

Ischoklad

Papparkakor

Nötter och torkad frukt (russin, fikon)

Juleskum

 

Bröd och tillbehör

Vörtbröd

Surdegsbröd

Mörkt lingonbröd

Gotländskt brytknäcke

Smör

Juledamer

Västerbottenost

Whiskeycheddar

Pepparrotsfärskost

Gräddfil

Hovmästarsås

Rödlökscumberland

Inlagda gulbetor

Cornichons

Äppelmos / kanel / ingefära

Rårörda lingon

Rosengårdens senap

Slotts senap

Dijon senap

Gotländsk senap

Cidervinäger senap

Rökt grishuvud

Kål